Пројекат Биологер

Пројекат Биологер је настао као интерактивна платформа слободног садржаја намењена прикупљању и дигитализацији знања о биолошкој разноврсности на подручју Источне Европе. Платформа се заснива на коришћењу и развоју софтвера Биологер и добровољном раду Биологер заједнице.

Биологер заједница, која стоји иза пројекта Биологер, сачињeна је од Пројектног тима и Локалних заједница. Пројектни тим ради на развоју софтвера, организацији и структуирању података, промоцији и легислативи. Пројектни тим је сачињен од људи из Организација које подржавају рад и развој Биологера. Локалне заједнице активно раде на прикупљању, верификацији и приказивању података о распрострањењу организама у природи. Свака локална Биологер платформа (нпр. biologer.hr, biologer.rs и biologer.ba) има своју Локалну заједницу коју чине Администратори, Уредници и Корисници.

Мисија

Оснаживањем Биологер заједнице и развојем софтвера створити највећу базу података о биолошкој разноврсности у региону. Уз таксономске стручњаке и мотивисан тим који ради на развоју платформе омогућити прикупљање, верификацију и приказ валидних података и радити на унапређењу платформе и корисничког искуства корисника базе. Активно радити на очувању природе и мотивисати што више ентузијаста да се прикључе Заједници.

Визија

Наша визија је да будемо део Биологер заједнице која ради на развоју и унапређењу највеће базе података о биолошкој разноврсности у региону, да радимо на развоју софтвера и обезбедимо најбоље услове за рад Биологер заједнице.

Биологер софтвер

Програми који покрећу Биологер представљају слободан софтвер издат под МИТ лиценцом. Биологер веб софтвер као и Билогер апликација за Андроид уређаје су доступни преко Гитхаба.